Paperitto-
malle on monta määritelmää
Paperiton on henkilö, joka elää Suomessa vailla laillista oleskeluoikeutta. Paperittoman oleskelu ei ole virallisesti viranomaisten tiedossa tai sallimaa. Suomessa on myös henkilöitä, joilla on oikeus oleskella Suomessa, mutta ei pääsyä tai rajattu pääsy sosiaali- ja terveyspalveluihin. He ovat peruspalveluihin pääsyn näkökulmasta paperittomia.
Paperittoman määritelmä vaihtelee ja eri tahot määrittelevät paperittomuuden eri tavoin.
Paperiton voi olla
Maassa ilman oleskelulupaa oleskeleva, muualta kuin EU- tai Eta-valtiosta tai Sveitsistä kotoisin oleva henkilö, jolla ei ole vakuutusturvaa sairauden tai sairaanhoidon varalle.
Suomeen muualta kuin EU- tai Eta-valtiosta tai Sveitsistä tullut henkilö, jonka oleskeluluvan tai viisumin edellytyksenä on ollut yksityinen sairausvakuutus, mutta vakuutusturva on päättynyt tai se ei ole kattava.
EU-kansalainen, jolla ei ole vakuutusturvaa sairauden tai sairaanhoidon varalle.
Myös seuraavat tahot ovat määritelleet paperittomuuden:
Lisää tietoa aiheesta:
- Paperittomien asiaa Euroopan tasolla ajava kattojärjestö PICUM
- Paperittoman potilaan hoitamisesta Lääkärilehdessä: Kuinka hoidan paperitonta potilasta
- Skholen tuottama verkkokoulutus paperittoman potilaan hoidosta täällä
- Tietoa paperittomien terveysvaivoista ja hoidon kustannuksista täällä.
Jokaisen oikeus terveyteen
Jokaisella on oikeus terveyteen – iästä, sukupuolesta, sosioekonomisista taustatekijöistä, kansalaisuudesta tai äidinkielestä huolimatta (WHO 1946). Oikeus terveyteen tarkoittaa muun muassa oikeutta saada terveydenhoitoa. Oikeudesta terveyteen säädetään muun muassa YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa (TSS-sopimus), sekä lapsen oikeuksien yleissopimuksessa (LOS). Suomessa oikeudesta terveyspalveluihin on säädetty perustuslaissa, terveydenhoitolaissa ja erikoissairaanhoitolaissa. Lue lisää sivulta Ammattilaiset.
Ajoissa hoitaminen on kustannustehokasta ja siksi kannattavaa. Hyvällä perushoidolla ja ennaltaehkäisyllä on mahdollista saada inhimillisesti ja taloudellisesti kestävää terveydenhuoltoa. Lue lisää Euroopan unionin perusoikeusviraston raportista. Useissa maissa paperittomien terveydenhoito onkin järjestetty osana julkista terveydenhuoltoa. Vapaaehtoisvoimin ylläpidettyjä klinikoita toimii kuitenkin esimerkiksi Pohjoismaissa.